Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Thursday, February 27, 2014

9 teknik dan strategi berbeza mengikut keadaan dalam bisnes anda

Sembilan teknik dan stratigi berbeza mengikut keadaan dalam bisnes anda.

1. Jangan berehat di tempat yang sukar bergerak. Jika diserang anda sukar lari, sukar dibantu, sukar mendapatkan sumber.

Dalam perjalanan bisnes yang anda harungi, anda harus berhati-hati dengan teknik niaga yang luas padangnya.

Walaupun anda berehat sebentar dari bisnes anda harus selalu berwaspada dengan keadaan bisnes anda. Dari semua sudut dan segi perlu diteliti. Jangan terlalu selasa dan mempercayai sistem yang anda bangunkan. Takut-takut thunami tiba bila anda tidak bersedia.

Beberapa bahagian penting tidak diberikan kepada orang lain untuk menguruskan nya. jika anda terlalu berehat dan mahukan bisnes anda dijalankan oleh orang lain, anda perlu lakukan sesuatu sekarang. jika staf kepercayaan anda berhenti maka semua sistem dan bisnes anda lumpuh dan sukar untuk diperbaiki.

2. Jika berbisnes dipasaran terbuka, jangan tidak mengindahkan diplomasi

Ini penting, jika jenis perniagaan anda adalah dipasaran terbuka dimana pelanggan anda adalah pelanggan orang lain juga. terdapat perebutan pelanggan di sini. jangan abaikan diplomasi untuk masuk ke pasaran tersebut. Jika anda berbuat demikian mungkin anda akan ketinggalan, anda dipulau dan anda tidak dapat memahami mukabumi pasaran dengan cepat.kecuali anda bermain pasaran yang tertutup dan bisnes anda tidak ada orang lain yang buat di kawasan itu. sekurang nya anda perlu kenal komeniti sekeliling anda.

3. Usah berlama dalam kawasan yang sukar bergerak dan sukar mendapat bantuan.

Jika anda berbisnes dan mencuba teknik marketing yang terbaru atau pergi ke cara yang lain tetapi tidak menghasilkan hasil yang baik, cepat-cepat berundur kerana lebih lama anda di situ lebih banyak kerugian anda.

kekadang dalam bisnes kita mahu mencuba sesuatu yang baru, jika anda kesan teknik yang terbaru ini tidak bagus atau merugikan cepat-cepat undur dan buat stratigi yang lain.

4. Dalam situasi yang berbahaya rancang jalan keluar.

Jangan tunggu sampai dah teruk, sebagai peniaga dan usahawan hebat anda perlu mempunyai banyak plan untuk keluar dari masalah bisnes. tak kira dari masalah pasaran ke, masalah pekerja ke, masalah kewangan ke..anda perlu cari jalan keluar dengan cepat sebelum terkubur.

Jika ada beberapa ada perlu korbankan, teruskanlah untuk memastikan anda bertahan dalam bisnes anda yang telah lama anda bangunkan.

5. Bila terdesak, usaha bersunguh-sungguh dan bermati-matian

Jika tidak bisnes anda yang mati..ini hakikat. Gunakan segalanya, dan segalanya jika anda masih sayang kepada bisnes anda. jangan simpan ego anda...tukun kebawah untuk minta bantuan. susun semula stratigi dan berkerja habis-habisan

6. Dalam beberapa keadaan , jalan dan pintu yang terbuka luas kekadang perlu di elak.

banyak perkara dalam bisnes adalah hanya persepsi. ramai peniaga berebut dengan gula. bila nampak banyak gula berduyun-duyun semut datang.

kekadang anda perlu memilih jalan minority untuk memastikan bisnes anda lebih kekal. saya berikan contoh, ramai peniaga akan terpengaruh dengan khabar angin dan khabar peluang yang palsu. ramai akan membuka cawangan itu dan ini. tetapi hakikatnya ..... pelanggan hanya sementara dan lambakan pesaiang. orang kita suka bisnes ikut-ikutan.

7. dalam sesetengah keadaan, tahan diri dari menyerang musuh walaupun yakin menang.

Jika anda fikir pesaing bisnes anda kecil dan yakin untuk anda kalahkan, biarkan dia disitu. supaya anda lebih berhati-hati dengan musuh bisnes. kekuatan anda akan bertambah. buang tenaga je nak lawan dan buang duit je nak lawan. wujudkan keunikan dalam bisnes anda.

Kekadang, dalam beberapa keadaan memang pelanggan suka dengan perbandingan warna-warni. bila bisnes anda ada yang dibandingkan maka produk anda akan lebih banyak terjual. dah pergi kedai tu...tapi dikedai anda lebih banyak pilihan dan lebih berkualiti. ini semua adalah kerana anda lebih kuat, lebih berkualiti dan lebih dipercayai...faham tak ni.

8. Dalam sesetengah keadaan, bersabar untuk menyerang kerana mungkin kekauatan itu tadi hanya mendapatkan sebahagian sahaja dari pasaran.

contohnya : dalam mempromosikan jualan anda, jangan terlalu kerap membuat jualan murah. sehingga orang akan tunggu anda membuat potongan barangan anda. mereka tidak membeli. jika anda selalu , mungkin anda boleh menjual dalam beberapa ketika tetapi idea anda sudah dihidu pesaing anda, mereka juga boleh buat promosi yang sama. tetapi jika masanya anda membuat promosi habis - habisan dengan idea terbaik...habis satu gudang barang direbut orang.

9. lupakan utuk menyerang sesetengah tempat kerana itu adalah stratigi besar

Anda perlu lebih fokus dengan matlamat bisnes anda. jika anda fokus dengan apa yang anda mahu capai anda aka memperolehi apa yang anda mahu.

Anda perlu faham, saya bukan menyebut menyerang dan berlawan itu perlu ada persaingan. tetapi kekadang masa dan diri kita juga adalah musuh utama kita. itu semua adalah perumpamaan untuk mudah difaham...

jika anda mahukan lebih banyak tip , sila like, share dan komen. insyaallah jika ada yang menghargai penulisan saya ini.


> COACH BAHAR <

Wednesday, February 26, 2014

HOT ITEM!! DVD RAHSIA EMPAYAR HARTANAH.. KETAHUI PERANAN INVESTMENT HOLDING COMPANY

Bismillah…

Hot Item!! DVD RAHSIA HARTANAH

Ini adalah perkongsian teknik bagaimana Dr. Shah Razali (DSR) boleh mempunyai lebih daripada 100 buah hartanah!!

KLIK SINI!!

Ketahui :

✔Bagaimana untuk mendapat margin pinjaman melebihi 70% untuk rumah ketiga dan seterusnya?

✔Penyelesaian high exposure, di mana bank tidak mahu lagi memberikan anda loan disebabkan anda banyak hutang

✔Bagaimana untuk menjimatkan cukai

✔Bagaimana Investment Holding Company (IHC) berperanan!!

 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Investment Holding Company atau nama singkatnya IHC adalah syarikat Sendirian Berhad yang ditubuhkan bagi tujuan pegangan pelaburan.

Melalui IHC masalah-masalah seperti sukar mendapatkan pinjaman disebabkan high-exposure dapat diselesaikan.

Inilah rahsia yang disimpan rapi oleh taikun-taikun hartanah negara. Inilah cara bagaimana mereka boleh memiliki lebih 50, malahan 100 buah aset hartanah dalam satu masa.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika anda benar-benar bersedia untuk menjadi pelabur hartanah kelas pertama, anda perlu sini link ini sekarang.  : RAHSIA EMPAYAR HARTANAH

Semasa tempoh pre-launch tempoh hari, hampir 200 keping DVD telah disapu oleh rakan-rakan anda dalam masa 3 hari.

Stok kali terhad!
Jangan berputih mata jika jualan ditutup kerana kehabisan stok..
Ia adalah exclusive bagi orang yang bertindak pantas sahaja.

KERANA ILMU ITU SUNGGUH BERHARGA!! klik sini

Thursday, February 20, 2014

Proposed locations for LRT stations in Shah Alam

Bismillah..

Pelabur hartanah di shah alam, sila senyum ek... =)

"Based on the proposal, some of the main stations for the LRT would be located in Sections 2, 7, 9, 13 and 14, located near Shah Alam Stadium, UiTM, Kompleks PKNS and Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.



"There is already an approved LRT line from Kelana Jaya to Glenmarie. We just want the LRT line to be extended to serve other parts of Shah Alam which has a population of more than 650,000 and where business is thriving," said Azhari yesterday, after handing over a memorandum to Prasarana managing director Datuk Seri Shahril Mokhtar.

Read more: Shah Alam LRT stops proposed - Latest - New Straits Times 

update : Shah Alam LRT stops @ Section 2, Section 7, Section 9, Section 13 and 14 - Expected Ready in 2020

LINK-UP: Feasibility study to link city with existing lines mulled by Prasarana
A PROPOSAL is in the works to build a light rail transit (LRT) line from Glenmarie to i-City in Shah Alam, and link it to the Mass Rapid Transit (MRT) in Sungai Buloh, Selangor.

Shah Alam Umno chief Azhari Shaari said a feasibility study was ongoing and Syarikat Prasarana Negara Bhd was expected to submit the findings to the Land Public Transport Commission (SPAD) next month for review.

Based on the proposal, some of the main stations for the LRT would be located in Sections 2, 7, 9, 13 and 14, located near Shah Alam Stadium, UiTM, Kompleks PKNS and Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

"There is already an approved LRT line from Kelana Jaya to Glenmarie. We just want the LRT line to be extended to serve other parts of Shah Alam which has a population of more than 650,000 and where business is thriving," said Azhari yesterday, after handing over a memorandum to Prasarana managing director Datuk Seri Shahril Mokhtar.

Azhari told the New Sraits Times that the target was to have Shah Alam connected to Sungai Buloh by linking the LRT from Section 14 to the MRT.

"We think the link to the MRT should begin from Section 14 as it is heavily populated and is popular with tourists."

Source: New Straits Times



Bus Rapid Transit (BRT) @ SUNWAY

Bus Rapid Transit (BRT) is a transit system that utilizes separated bus ways, with modern stations, feeder services, integrated pedestrian access, rapid boarding and high service frequency.





The proposed BRT Sunway Line will link up key areas in Sunway and Subang Jaya with 7 stations, strategically connected to other modes of public transport.

It will feature park and ride infrastructure and covered walkways to all major commercial centres, as well as the latest eco-friendly bus system with disabled-friendly features.

The proposed alignment of the BRT Sunway Line, starts from the KTMB Setia Jaya Station to the  future Kelana Jaya LRT Line Extension Station in USJ 6, with 7 halts and Park-n-Ride facilities, as well as disabled-friendly features.

source : http://www.brtsunwayline.com/

CONTOH BRT @ CHINA


--------------------------------------------------------------------------------------


"Bandar Sunway has already seen big gains over the last few years, says Sritharan. A basic double storey link house that was going for over RM300K five years ago recently transacted for RM720,000. These houses are leasehold, furthermore.

Nevertheless, Sritharan believes that with the existence of nearby communication hubs, property prices may still appreciate by 20% to 30%, once services are up and running.

In terms of new properties, Sunway Bhd will benefit from a BRT stop outside its Sunway Geo project, as well as its upcoming The Pinnacle office tower near Sunway Lagoon.

Also located within walking distance to a BRT stop will be the Da Men mixed development, near Summit USJ, which is currently under construction and a big transit oriented development near Goodyear Court, said to be planned by Sime Darby.



Secondary properties next to upcoming BRT stops include Mentari Court, the medium-cost Makmur apartments, the houses around PJS9, Impian Meridian and Casa Subang, and Sunway Mentari Business Park, among others." - Reapfield Properties (Sunway)’s sales division head, Priya Sritharan



source : http://www.starproperty.my/index.php/articles/investment/sunway-bus-lrt-hybrid-to-ease-traffic-jams/

P/S : alhamdulillah sy dapat beli unit di mentari court ni =) best.. best.. best..