Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Friday, May 23, 2014

alhamdulillah.. loan rumah da lulus.. 70%!

Bismillah..

Alhamdulillah seronoknya... letter offer (LO) utk pinjaman perumahan dari bank CIMB da keluar.
Tinggal approval utk 1apartment aje lg. Sy submit dgn CIMB dan RHB (ada beberapa bank lain yg bgi finance utk property below rm100k. Tpi faktor value, tenancy income miltigation etc.. )

Apa yg nak saya kongsikan..
1. Xbanyak bank yg bagi pinjaman utk loan bawah rm100k dgn rate yg cun. Ada bank yg bgi rate BFR+1%
2. Bgi 3rd property ke atas.. Loan hny 70% shj. Kebanyakkan bank xde pakej zero moving cost / allow financekan : Insuran, loan agrement, valuation report

Senak juga modal 10% deposit dan byrn legal fees utk 2 unit ni, almost rm24,000

Xpe2.. Insyaallah hasilnya akan dpt dirasai kelak..

Unit ini dijangka dpt disewakn sekitar rm600-rm700 sebulan
Dan insyaallah boleh flip hujung tahun ni tanpa caj RPGT / minima shj.
Expectation Nett return utk 2 unit ni sekitar RM68,000.

P/s : dengar macam best je kan.. Mmg la sbb da di"polish" cuba dpt raw..
Pening juga dri proses preparation document, property finding, analysis, nego, value checking, financing etc..


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!