Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Tuesday, November 18, 2014

Kenapa saya beli apartment di Taman Sentosa Klang ^^

Bismillah..

Semenjak 2 menjak ni ramai pulak yg add friend di fb sy ( www.facebook.com/khairulnawawi ).. xpasti dari source yg mana..
Mungkin mengharapkan perkongsian ttg kisah pelaburan hartanah kot.. (tekaan saya)

Sejujurnya, sy bukan lah otai atau sifu.. sy pun mcm korang juga..
Sy juga suka "memaksa" wang "bekerja" utk sy.. wlwpun awalnya juga perit... awalnya juga susah & sukar sbb purely sy tpaksa bekerja utk wang..
skang pun sama tapi sedikit2 berkurang =)

tapi sy percaya insyaallah bila da dpt tune nya.. mcm effect of Snow Ball lah ^^ makin best..

Alhamdulillah..

Ok jom sy kongsi pengalaman ciput..

Tahun lepas dan awal tahun ni sy ada beli 3unit apartment.. lokasi sebenarnya di Taman sentosa, klang..




Ya! kalau sebut taman sentosa semua org gerun ^^ black area kot..

Tapi sy beli 3 unit kat sini.. sebab apa??

Penafian : purely base on my experience.. xde data statistik utk support hehhe2.. jgn percaya sgt ye..

1. Below MV
2. Big market for rental - affordable rental.
Do u think rental for apartment within rm550/month - rm600/month for basic unit xboleh perform??

Kamonn rental for low cost flat in most area of klang valley pun dlm range rm500 to rm600 basic.. ini apartment kot..

Eg : My 10storeys low cost flat @ puchong permai rent out at rm500/month

Shah alam sek. 7 within rm750
Ken rimba, pdg jawa : rm600

3. Kalis bad economic condition
4. 80% occupancy rate
5. Mix race community
6. Easy access
7. Low down deposit (bukan keutamaan but 1 bonus)
8. .....

"Find the spot that is hot for u.. not the hot spot" - property sifu

IMHO : If the property is hot & in demand.. get ready to pay more premium to get that property

Ini game utk org yg bergaji kecil to sederhana.. slow but steady..
Mid risk..



syukur..

Klw korang rasa best.. korang boleh komen juga.. kongsi sket pengalaman korang pulak..
Mungkin ada tempat ceruk2 mana yg korang beli tapi performance tip top ^^

3 comments:

Jamil S said...

dah try duduk situ ke?test la...

Anonymous said...

Tempat potential untuk naik cepat, tempat invest yg paling strategik... bukak harga rendah.... tp perlukan kesabaran....mall yg besar akan bukak lagi lepas aeon bukit tinggi, area meghala ke banting.... (tgk signboard besar) dkt dengan highway... lrt third stage pun dlm prgress berhampiran... sy pun ada beli... yg penting freehole...tue aset utama... area selangor mana nak cari freehole... 6 bulan rumah naik mcm org gile dkt sana... beli 200k... boleh jual balik 340k tahun depannya... tp kena rileks la... jgn jual selagi harga x kemuncak... rental pun okey pe... 800 pun lepas... byr tambahan 300 sebln dh dpt property....

Anonymous said...

Tp sebanarnya terima kasih dkt mulut2 org la.... harga jual jadi murah....

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!