Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Friday, January 16, 2015

Pesanan untuk diri dan kawan2.. jangan takut untuk gagal..

Bismillah..

Salam jumaat.. hari ni rasa nk kongsi sket.. lately ramai yg tanya.. "xrisau ke risiko jatuh bankrap" ye la kan hutang byk.. kot xkena gaya abis semua..


Insyaallah rasanya sy xgerun sgt..
sebab yg penting sy teruskan usaha dan berdoa.. kot jatuh pun ianya bukanlah penghujung jalan.. (ewahh ckp mcm mudah je kan nk tempuh...)
insyaallah.. stay positif2..


this year dan next coming years mmg tidak dinafikan kita akan berhadapan dgn ekonomi yg getir.. sapa yg aware.. sapa yg membaca.. tahulah betapa bad nye situasi..

Ntahlah.. nak ckp pun sy xpandai sgt..

Cuma mcm sy sendiri yg akan berhijrah sedikit masa lagi..
kerap berpesan dgn wife sy..
Sy terangkan how bad keadaan semasa dan sy ckp get ready apa2 boleh berlaku.. worst case harta kita boleh dilelong dan di ishtihar bankrap..

Tapi.. tapi.. tapi..


Sy ckp jgn takut.. kita tempuh.. kita tempuh dan kita bangkit.. selagi ada nyawa selagi tu ada kesempatan..


Klw ya pun kita jatuh tersungkur xmampu bangkit.. xpe.. xpe.. yg penting kita terus ikhtiar istiqomah dlm islam.. supaya kita xmuflis kat sana pulak..

ya.. itu yg lebih penting..

Jadi sy berpesan pd diri saya dan kepada kawan2 semua..

jangan takut.. jangan takut utk gagal.. ayuh kita terus mara!!!


Terus berjuang di tahun 2015!!


P/s : doakn saya ye.. insyaallah doa tersebut akn balik kpd kawan2..

Rasa bersemangat?? Luahkan diruangan komen. Sama2 kita tiupkn semangat utk berjaya..

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!