Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Saturday, February 14, 2015

PROSEDUR RINGKAS JUAL BELI HARTANAH

Bismillah...

Pelaburan hartanah memang best kan.. sama ada anda beli untuk sewakan atau kegunaan sendiri*.. tapi insyaallah anda boleh merasai manfaat keuntungan drpd kenaikan harga atau pendapatan sewaan.. yang lebih nikmatnya jika niat anda betul insyaallah anda juga dpt pendapatan akhirat..

Tapi sebelum melabur tu meh saya kongsikan prosedur ringkas utk jual beli hartanah.. saya ambil dari keratan surat khabar berita harian 2009..


* wlwpun anda beli hartanah utk kegunaan sendiri xberapa best dan dikira liabiliti... tapi.. jangan khuatir.. sebab apa yg anda bayar itu akan berbaloi dikemudian hari kerana faktor kenaikan harga hartanah anda..

Sunday, February 8, 2015

Jangan menunggu untuk membeli hartanah

Bismillah..

No matter apa pun profession korang.. sama ada loyarr kaaa.. majisstreett kaa.. niagaa kaa.. putrajayaa kaa..

Cepaatt2 turn simpanan korang intoo asett.. kalau korang simpann aje kat bank2 atau tabung botol dlm rumah atau bawah bantall.. nescaya ianya tidak berkembang..

malah nilai sebeneerrr wang anda juga semakin mengecil kerana dimamah inflasi..

Invest.. invest... invest.. into secure invenstment instrumen, contohh..
1. Hartanah
2. Tabung Haji
3. ASB
4. Koperasi2 (yg establish dan proven good success track record

Dan lain2..

Apabila korang telah mula invest...
capital korang akan terus meningkat hasil drpd dividen.. hasil drpd sewaan.. hasil drpd kenaikan nilai.. bla.. bla.. bla..

Inilah dinamakan The power of Compounding..

saranan saya korang kena cepat2 involve dalam pelaburan hartanah.. kerana apa?


Kerana

1. Percaya lah tempoh masa 5 ke 10 tahun itu amat singkat.. sedang korang terlalu sibuk dgn pekerjaan korang.. 1 hari korang tersedar dan akan rasa menyesal sebab xbeli hartanah itu 5 or 10 tahun kepas... kerana kini harganya telah melambung..

2. Percayalah harga barang akan terus naik.. kerana faktor inflasi dan lain2 faktor.. makanya harga hartanah juga akan meningkat seiiring meningkatnya kos bahan binaan dan lain2 faktor.

3. Faktor usia.. kerana semakin berusia nya korang.. semakin pendek pinjaman tempoh pinjaman yg diberi..

4. Insyaallah dimasa krisis dimana bisnes korang drop atau kena buang kerja.. aset korang ni la yg dpt membantu..

5. Most of the time Pelaburan hartanah korang ni tidak memerlukan korang jaganya 24 jam sehari atau 365 setahun.. klw kena cara ia boleh generate pasif income..

Dan lain2..

Kesimpulannya mula lah membeli hartanah hari ini mengikut kemampuan atau situasi kewangan semasa korang...

Tidak mengapa kita terpaksa bersusah sedikit utk masa sekarang utk membina portfolio hartanah RM1,000,000.. percayalah ianya berbaloi.. apabila tiba masanya price double maybe 10 yrs to 15 yrs become RM2,000,000.. kan ke best..


Nak lagi best penyewa yg bantu korang bayar ansuran bulanan.. ok.. good luck..

Assalamua'laikum..

MKNK
0125414096

Homestay : www.guesthomestay.com
FB page : www.facebook.com/mknhomesolution

Wednesday, February 4, 2015

10 cara Buat duit dari Hartanah selain Pelaburan Hartanah

Assalam...

Hmm ramai juga kawan2 tanya saya macam mana ek nak buat duit dari hartanah.. 


macam susah aje.. nak jadi ejen xpandai.. nak jadi subletter pun xpandai.. nak beli rumah pun xpandaiii.. adehhh... hmm


kalau biasa kita dengar pelaburan hartanah aje.. maksudnya beli dan sewakan atau beli dan jual semula baru dpt untung kan...



Ok.. ok.. ok.. jgn la risau sangat.. 
jom saya share sket.. sebenarnya sangat banyak beb..  
Saya share 10 cara.. nak kata rare.. xrare kot sebab ada lagi yang rare.. hihi2..

1. Sebagai pelabur hartanah
2. Sebagai ejen hartanah
3. Sebagai kontrakor hartanah (arkitek, kerja renovasi etc)
4. Sebagai electrician / pipping (kontraktor am)
5. Sebagai interior designer
6. Sebagai lawyer utk jual beli / pajak / sewaan
7. Sebagai banker
8. Sebagai pemaju hartanah
9. Sebagai penilai hartanah
10. Sebagai subletter

Dan banyak lagi... ha sekarang korang tengok la kot mana2 yang korang mahir.. korang buat la.. ^^


Insyaallah next time aku share lagi yang lebih rare.. moga bermanfaat!!


MKNK
012-5414096
www.facebook.com/khairulnawawi
www.facebook.com/mknhomesolution

Tuesday, February 3, 2015

Personal loan - Beli tanah - Refinance - Bina rumah sewa ???

Assalamua'laikum..

Sy ada trbaca di 1 fb group.. persoalan drpd rakan fb.. jadi sy cuba jawab berdasarkan apa yg sy tau.. heheh2.. korang ada pandangan boleh komen kat bawah ye.. share sket ilmu.. insyallah berkat!!



KENANGAN KU UMRAH DAN ZIARAH DI DUA KOTA SUCI - MAY 2014

Bismillah..

Hmm tgh2 aku belek2 galeri gambar dlm hanfon aku ni.. terlihat pula album gambar-gambar kenangan semasa aku mengerjakan ibadah umrah pada May 2014 yg lepas.. Jadi aku kongsikan kat sini.. mudah-mudahan menjadi pemangkin dan semangat untuk kawan-kawan agar dapat menjejakkan kaki ke sana juga insya allah..



Allah sebak rasa.. ngalir air mata.. rindu utk kembali ke kota suci itu..

Pertama2nya aku sgt bersyukur kerana dpt menjejakkan kaki dan mengerjakan ibadah di dua kota suci ini..

Kota yg penuh barakah.. segala ibadah diganjarkan berlipat ganda... kota yg penuh menyimpan sejarah.. kota yg menyimpan jasad2 para pejuang islam.. kota yg juga menyimpan jasad Nabi S.A.W serta ahli keluarga dan para sahabat..






Iaitu lah kota Madinah al-munawwarah

Allah humma solli a'la sayyidina Muhammad


dan juga Kota Makkah al-mukarromah..

Rombongan kami

Bas kontot yang kami naik on the dari Kota Mekah ke Kota Madinah

Mudah2an aku diberi kesempatan utk hadir lagi sama ada menunaikan ibadah umrah atau ibadah haji..



Mudah2an Allah menetapkan aku istiqomah dalam agama islam ini... mengampunkan segala dosa2 aku, keluarga, para sahabat dan seluruh kaum muslimin..


Juga memberikan kejayaan dunia akhirat kpd kita semua..




Allah humma aminn..

Monday, February 2, 2015

Perodua Kancil 850cc yang berjasa!!

Sang #Kancil (SK) yang berjasa...

SK ni dilahirkan pd tahun 2004.. bernadikan enjin 850cc.. aku membelinya sekitar 4tahun lepas..


Beliau sgt berjasa dikala aku mula bangkit dari kejatuhan #bisnes..

Selain #jimatminyak dan mesra dompet..


Sekarang operasinya telah dihentikan hampir setahun lalu kerana fokus pd perniagaan #hartanah..

Dari terperap kat rumah.. sy open kpd anda yg berminat utk membela SK pula..



Boleh pm sy..
sekian..

MKNK
0125414096