Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Wednesday, January 18, 2017

[ Kisah saya meletak jawatan dari perkhidmatan kerajaan ]

Ada yang bertanya bagaimana saya mengambil keputusan meletak jawatan kerajaan.. mereka ingin mengambil inspirasi.. ianya antara tindakan atau keputusan yang sukar dlm kehidupan..
.
.
Sewaktu dalam perkhidmatan Sy sign skim pencen.. sebab pd masa tu sy nak full utilise pay slip so xnak ada potongan KWSP.. wlwpun xberapa untung sbbnya xdpt caruman dari majikan..
but sy fikir masa sekarang.. sy xmau fikir jauh dulu. Sbbnya sy fikir sy mungkin meninggal awal.. jadi saya buat apa yg saya boleh kawal sekarang.. sy utilise pay slip utk menjana kemajuan kewangan.. off course ada opportunity loss in any decission we made!

.
.
Ok next..
Saya Lapor diri 8/2008. Resign 5/2015. So mmg xde pencen lah ^^
.
.
Awal2 dulu mmg xde hala tuju juga.. xberani.. kehidupan pun biasa2.. cuma sy sentiasa berfikir untuk do something yg boleh menjana kekayaan dan mengubah hidup sy, keluarga saya, adik beradik sy dan orang sekeliling saya!
Dari sumber buku2.. Forum2.. circle of friend.. guru2.. Doktrin pemikiran saya terbentuk dan dipengaruhi dgn semangat positif dan penjanaan kekayaan melalui laveraging dan pelaburan..
.
.
Things start happen.. bila sy mula berkahwin.. nak mengemudi bahtera keluarga bukan senang.. sy perlu fikirkan bagaimana halatuju keluarga sy.. saya xmahu keluarga saya kesempitan.. sy mahu berjaya supaya dpt menampung keluarga sy dlm kehidupan yg semakin mencabar.. sy berfikir beberapa langkah jauh.. awal2nya wife sy xberapa faham.. beliau kerap bertanya sbb sy terlalu berjimat.. itu ini xboleh.. berat juga nak allinged family agar bergerak sejajar.. klw allingment xballance mmg susah nak bergerak ke 1 hala.. jadi mmg kami ambil masa utk allingment.. sy kerap bercerita dgn wife ttg misi besar saya.. 😊



.
.
Antara guru yg membawa perubahan besar hidup sy ialah Azizan osman.. ya beliau lah yg mula mencetuskan keberanian.. keazaman etc melalui kelas IMKK 2010.. sy cuba faham dan apply apa yg beliau sampaikan.
Kemudian sy attend lgi IMKK.. dan seterusnya setiap tahun sy join kelas IMKK.. pemahaman tu makin jelas.. bersesuaian dgn kapasiti diri..
Sy belajar mantapkan agama melalui majlis ilmu seperti majlis ta'lim.. kuliah al-qayyim.. majlis2 ilmu etc.. saya pernah membawa wife sy naik motor dari klang ke KL utk mendengar kuliah syarah kitab riyadus solihin oleh Dr Maza.. ke setiawangsa majlis ta'lim darul murtadza oleh habib ali.. pengajian kitab tanbihul ghafilin di surau2, belajar adab seorang penuntut dgn syeikh muhammad nuruddin dan lain2
dan antara tuan guru yg saya lazimi Dr asri.. ustaz nazmi karim.. ustaz azhar.. syeikh muhammad nuruddin.. habib najmuddin.. habib ali.. guru quran sy ustaz abdul latif gurunya Tan Sri hassan azahari.. ustaz yusof.. dan ramai lagi..
saya yakin.. kalau kita kejar dunia tanpa ilmu agama.. kita akan terpesong.. nauzubillah.. dunia kita mahu.. akhirat lagi kita mahu!

.
.
Bisnes makin baik dan bertambah baik..
Alhamdulillah.. lepas selesai jual rumah yg sy beli dgn govt loan.. hujung 2014
sy membulatkan hati dan make a move to resign..
Parents pun mcm xkonfiden dan suruh fikir baik2.. kawan2 pun byk suruh fikir baik2.. last jawatan sy W27 dan tawaran ke W41..
Mula nya risau juga.. wlwpun ada income dri bisnes.. sy analisis balik kekuatan dan kelemahan sy.. back up plan.. matlamat etc.. sy buat solat istiqarah.. sy bentangkan plan sy kepada wife.. dan wife konfiden with hope saya buat yg terbaik!
.
.
Akhirnya sy decided.. pagi tu selepas telefon ayah saya.. sy submit resign letter..
Fuhh perasaannya best pun ada.. takut pun ada.. tapi sy tawakal.. sy nekad.. sy buka ikatan.. sy terbang bebas..
Now sy bagitau ianya sangat best! Life dan Income sy increase turmendously!
.
.
Alhamdulillah tsuma alhamdulillah!
Keep strong!
Keep moving!
Kita bertanggungjawab keatas setiap keputusan kita.. dan kita akan dibangkitkan kelak dan dipersoalkan pula di mahkamah rabbul jalil!
Jadi fikir2 dan buat yang terbaik!
.
.
khairulnawawi (pea1352)
Ejen hartanah
Reapfield subang jaya
www.facebook.com/khairulnawawi



2 comments:

Azwan said...

Saya suka bab kesungguhan belajar ilmu agama penulis. Kejar akhirat, dunia akan menyusul.

Nicky James said...

Kehidupan adalah baik apabila anda mempunyai kasih sayang anda di sekeliling anda, saya katakan ini kerana apabila saya mempunyai masalah dengan kekasih saya saya tidak pernah melihat kehidupan sebagai perkara yang baik tetapi terima kasih kepada Dr. AGBAZARA dari TEMPLE AGBAZARA, kerana membantu saya membuang ejaan yang membawa kekasih saya kembali kepada saya dalam tempoh 48 jam. Suami saya meninggalkan saya untuk wanita lain selepas 7 tahun perkahwinan, tetapi Dr.AGBAZARA membantu saya membuang mantra yang membawa dia kembali kepada saya dalam masa 48 jam. Saya tidak akan memberitahu anda lebih banyak maklumat mengenai diri saya, tetapi saya hanya akan menasihatkan mereka yang mempunyai masalah di sana hubungan atau perkahwinan untuk menghubungi TEMPLE Dr.AGBAZARA menerusi butiran ini melalui;
( agbazara@gmail.com ) atau hubungi beliau di Whatsapp: +2348104102662

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!