Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Wednesday, January 17, 2018

Tanah Rezab Melayu, 1st Layer @ Jalan Kebun untuk dijual:

Tanah Rezab Melayu @ Jalan Kebun untuk dijual: 
Batu 6, Jalan Kebun, Seksyen 30 Shah Alam 

RM6.5m @ rm32.40psf
======================================================= 



- Saiz tanah 1.864 Hektar @ 4.606ekar @ 200,640kp 
- Freehold  
- Pertanian 
- Zon kediaman 
- Tanah rata  
- 1st Layer Tepi jalan besar, Jalan Kebun Tambahan. 750meter ke laluan masuk Highway KESAS 
- Sesuai untuk pembangunan rumah atau kedai 

Harga: 6,500,000 (nego) @ RM32.40psf

Kemudahan: 
- Akses Mudah ke Lebuhraya KESAS, LKSA,, Lebuhraya Utara Selatan  
- 1-2 KM ke Bukit Rimau, Kota Kemuning. Berdekatan Johan Setia, Taman Sentosa, Alam Impian, Taman Sri Muda, USJ dll. 
- Laluan mudah ke Port Klang, Pulau Indah  
- 15min ke Pusat Bandar Shah Alam 
- Kemudahan kawasan Jalan Kebun seperti Sekolah agama, surau, masjid, klinik kesihatan, kedai-kedal dll. 
- Shopping Mall : AEON Big Bukit Rimau, One City, GM Klang, Aeon Mall Bukit Tinggi dll 

Call : Sr. khairul 012-5414096 (PEA 1352)
Reapfield Subang Jaya

Saturday, January 13, 2018

Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah kini dikenali sebagai Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Hartanah dan Pengurus Harta atau Board Of Valuers, Appraisers, Estate Agents and Property Managements (BOVAEP)

"....mulai 2018 kerajaan telah membuat pindaan Akta 242 yang bertujuan memperkemaskan kerangka kawal selia Pengurus Harta supaya mereka ini efisien dan efektif mengurus harta tanah." - Tan Sri Noh Omar
.
.
Akta 242 merujuk kepada Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah.. dengan berkuatkuasa nya pindaan baharu 2018 ini, maka warga industri perlu peka dan perlu mendapatkan naskah akta baru yg telah dipinda.

Tahniah kpd tuan / puan dan seluruh warga industri..

Tuesday, December 26, 2017

2 Storey Superlink End Lot Laman Glenmarie Shah Alam U1 TTDI Jaya For Sale

Open back for sale

2 Storey Superlink End Lot Laman Glenmarie Shah Alam U1 TTDI Jaya For Sale
==========================================
Asking Price:RM1,200,000 (nego)
----------------------------------------



DETAILS :
=========
End lot unit - Phase 1
Land area 24' x 80'
Build up 2680sqft
Freehold non bumi lot
Plaster ceiling
4 Rooms, 4 Bathrooms
Gated & guarded

NEARBY AMENITIES :
=================
Near to Subang Jaya, Glenmarie, TTDI Jaya Shah Alam,
KTM Batu 3, Stadium Shah Alam Seksyen 13,Giant, Tesco, MSU university, Politeknik, Giant Mara, Golf Club Darul Ehsan Seksyen 13, JUSCO Seksyen 13

ACCESSIBILITY:
==============
NKVE, Guthrie Corridor
Elite highway
Federal highway
GUTHRIE

3.18% Earnest Deposit
6.82% Upon signing S&P agreement
Loan and laywer can be arranged.

Sr. Khairul
0125414096
REAPFIELD SUBANG JAYA





Friday, December 22, 2017

DILEMA SAHABAT : Korang pernah x bincang psl benda ni..
Ada certain org (kwn ku) yg suka langsaikan utang rumah dpd invest..
Apakah pandangan korg.. Sbb klu nak selesaikn utang rumah tu bjaman la utk ku..

Aku suka soklan ni... semalam nak reply.. tapi dah letih sgt.. hehe2
.
.



Bismillah...

Secara umum nya.. pelabur hartanah xramai dipasaran.. begitu juga dgn pelabur instrumen lain.. hanya beberapa % kecil shj pelabur dipasaran.. klw guna konsep pareto analisis boleh kata 20% investor.. 80% genuine buyer.. (lebih kurg)
.
.

Pelabur ni klw menurut R.T. Kiyosaki, mereka berada pd Quadrant 4. Selepas Q3 Business owner, Q2 Self Employed dan Q1 Employee.. kebanyakan drpd kita adalah berada di Q1 atau Q2..

Kira dlm high ranking la.. ianya memerlukan mentor, ilmu, strategi, capital source dan pengalaman utk sukses..
.
.

Jadi di sini kebanyakan kita yg berada dalam Q1 dan Q2 ini  sumber kewangannya adalah dari gaji atau pendapatan dari usaha niaga kita yg xmenentu dan sumber ini adalah terhad..

jadi ianya akan memberikan tekanan atau kerisauan jika kita gagal membayar ansuran rumah yg didiami.. ianya memberikan risiko kpd keluarga apabila kita dilanda musibah contohnya sakit or dibuang kerja / kematian dan sebagainya..

Jadi pilihan yg ada utk mengurangkan tekanan dan risiko ialah berusaha secepatnya utk melangsaikan hutang rumah yg ada..

ataupun jika mampu, gunakan financing bank... tapi beli rumah dgn deposit yg besar dan ambil tempoh financing yg singkat.. contohnya 10 tahun.. dgn tujuan mengurangkan bebanan ansuran dan mempercepatkan proses melangsaikan hutang..
.
.

sebenayrnya terdapat pelbagai cara melangsaikan hutang rumah kediaman kita dgn cepat.. antaranya ialah dgn memanfaatkan pembiayaan jenis full / semi flexi (boleh dptkan maklumat dari bank)
.
.

Laveraging financing bank adalah better bagi investor..

Investor ni adalah org2 yg smart, berilmu dan berani mengambil risiko berdasarkan toleransi yg sesuai..

mereka suka ada partner yg dapat menjadi kalis kerugian..

contohnya drpd keluar 100% beli rumah.. utk reduce risk.. dia byr DP 10%.. 90% risk letak kat bank..

Atau juga partner yg dpt membantu membesarkan pelaburan / keuntungan..

sbbnya mereka dpt keuntungan yg lebih wlwpun % ROI sama..

contohnya 10% profit drpd pelaburan rm1000 = Rm100..

tapi klw invest RM1Mill.. ROI 10%nya adalah RM100k..
.
.

Jadi asasnya dgn modal rm100k.. instead of beli sebuah hartanah.. investor lebih suka byr deposit rm10k bagi belian 10 buah hartanah.. atau seboleh2nya byr deposit seminima mungkin..
.
.

Semoga sharing aku ni dpt di manfaatkan..

LIKE | SHARE

Sunday, November 26, 2017

Nak belajar labur hartanah atau sekadar nak membeli sahaja??

Perjalanan menjadi pelabur hartanah yg mantap memakan masa yg panjang..

ada byk bab perlu dikuasai.. sy sarankan anda utk bermula dgn kelas asas dan menambah ilmu dgn pembacaan..

Pd masa kini terdapat byk sumber sama ada buku atau internet..

Seperti pelaburan yg lain.. tiada 1 pun yg perfect.. cumanya cuba cari teknik yg sesuai dgn "kita"
.
.

Klw sekadar nak tau cara membeli rumah itu mudah sahaja..

● Pasaran
Pasaran tempat kita car
i hartanah biasanya ada 2..
1. Primary market - Underconstruction
2. Secondary market - subsale / second hand atau lelongan awam

● Deposit
Biasanya deposit membeli hartanah ni sekitar 10% & 90% lagi adalah dari pembiayaan dari bank.. tapi jgn khuatir.. ianya masih boleh dirunding lagi

● Pembiayaan Hartanah.
Jika kita membeli hartanah dengan bantuan pembiayaan dari pihak bank.. maka kita perlu bersiap sedia
1. Dokumen
2. Kos2 yg mungkin terlibat

● Peguam
Lantik peguam bagi menguruskan proses jual beli..
Dan jika kita beli direct dgn owner sekali pun.. jangan byr cash ke owner.. tetapi byrlah melalui peguam

● kontraktor
Semasa viewing hartanah yg sudah berkenan.. sebaiknya bawa kawan atau kontraktor yg mahir utk menilai kos2 yg mungkin perlu dikeluarkan bagi membaik pulih dll..

Insyaallah..

Salam kejayaan!

LIKE | SHARE