Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Thursday, November 16, 2017

Dilema pelabur hartanah newbie

Biasa sy terima mesej lebih kurg mcm ni.. sebelum tu nak pesan hangpa jangan terasa.. ni sy share.. mana yg baik ambil la pelajaran.. "Assalam bro.. nampak bro ada berjinak2 dgn pelaburan hartanah kan.. ajar la aku nak beli rumah.. Klw ada listing rumah2 roger2 ek.."


. Lalu sy pun offer la beberapa listing yg mungkin sesuai dgn budget.. Kemudian sy dpt mesej balas kebanyakkan nya begini "...aduh jauh pula dgn tempat kerja aku.. or wife aku.. tempat lain ada x??.. landed ada x?? Bla2.. bla harga2.. rumah dah siap reno ya.. aku malas nak serabut2..." Hmmm.. saya tanya balik.. beli utk invest ke untuk duduk sendiri..

Ramai yg xmau belajar dulu sebelum melabur.. rumah mmg banyak. Tapi rumah mana yg boleh dibeli utk pelaburan?? Apakah strategi2 nya?? Contohnya.. sekarang dah elok menyewa teres 1tingkat.. dekat dgn tempat kerja.. sekolah anak.. kata lah sewa rm800/bulan.. so maintain dulu.. . . klw nak beli area tu mungkin dah cecah RM350k.. yg mana ansuran bulanan lebih kurg rm1500.. Kan ke dah terbeban nak byr ansuran pinjaman? Dah la kita ni baru mula kerjaya.. duit tabungan yg xberapa nk ada + simpanan EPF habis dikeluarkan utk tampung deposit + legal fees etc.. Nak lebih bijak nampak moden / lifestyle.. guna pula personal loan utk kerja2 reno.. beli perabot bla2..bla.. . . Agak2 la... boleh x sabar sket.. belajar dulu beli rumah buat pelaburan.. nanti lepas 10tahun dah ada untung.. kerjaya pun dah stable.. gaji pun dah padu.. Korg jual la rumah pelaburan tu.. beli la rumah yg sesuai masa tu.. Ramai orang yg stuck nak move dengan pelaburan hartanah adalah sebab kes2 sebegini.. Lepas tu mula menuding jari salah kan sekililing.. salahkan kapitalis.. salahkan kerajaan xbantu / xsekat.. banyak cantik hangpa.. LIKE | SHARE klw x malas la aku nak share lagi.. penat weyh karang citer hahaha2..
Syukur diberikan rezeki oleh Allah s.w.t.. kali ini aku dapat award "TOP SALES Primary Market" bagi bulan Oktober 2017, Reapfield Subang Jaya..

Terima kasih kepada team dan rakan2 yg membantu dan terima kasih kepada para pelanggan.

Semoga lebih banyak lagi kejayaan diraih!

err... terima kasih Mr Chee.. my mentor kerana sudi mewakilkan aku terima award..



Jangan lupa untuk surrender polisi insuran MRTT, apabila selesai proses jualan rumah anda...

Jangan xtau ya.. kalu dah jual rumah jangan lupa surrender balik polisi MRTT tu.. 
dapat lah balik duit premium yg da dibayar tu.. bulleh la buat pekena kopi ka.. 

caranya bagaimana? 

Mudah sahaja.. anda hubungi lah semula syarikat insuran dan dapatkan maklumat lanjut berkenaan prosesnya hehe2..



Friday, November 10, 2017

kes pertama aku sebagai pelelong... moga semuanya berjalan lancar


Alhamdulillah syukur rezeki dapat lantikan sbg pelelong bagi membantu pejabat tanah melelong hartanah.. huhu ini kes pertama sebagai pelelong aku.. moga semuanya berjalan lancar ^^




Tuesday, October 3, 2017

alhamdulillah akhirnya berjaya juga lulus temuduga Pelelong bagi Negeri Selangor!


Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi atas rezeki ini... dan terima kasih terutamanya kepada isteri yg kuat memberi sokongan dan juga kepada seluruh ahli keluarga serta para sahabat yg juga memberikan sokongan dan dorongan..

ini kali kedua aku mencuba utk temuduga pelelong bagi negeri selangor setelah gagal pada temuduga kali pertama...

Sesungguhnya ianya merupakan 1 lagi kejayaan didalam yang dicapai dalam hidup aku..

Lastly aku nak ucapkan ribuan terima kasih dan salam ukhwah kepada sahabat dan follower FB khairulnawawi diatas ucapan tahniah dan like anda.. aku amat hargai.. sesungguhnya doa2 yg baik dari kalian akan berbalik juga kepada diri kalian..

semoga Allah rahmati kita semua.. 

Salam kejayaan dunia akhirat!