Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Friday, February 15, 2019

For rent : Retail lot and Office space in TOP GLOVE Tower, Persiaran Setia Dagang, SETIA ALAM, SHAH ALAM 

23Storeys, Gred A and Green Building index - Gold Certified
size available  : 1676sf up to 15,222sf
Rental : rm3 psf negotiable
Centralised aircond
Security Guard, CCTV



Location : Persiaran Setia Dagang (Infront of Setia City Mall) nearby audi showroom, SP Setia HQ tower, Setia City Convention centre

Easy access via NKVE, Federal Highway
5mins to Setia Alam Toll
10mins to Bukit Raja Toll
15mins to Subang Toll
18mins to Damansara Toll
25mins to Port Klang
28mins to Jalan Duta Toll
35mins to KLIA

More info, Don't Hesitate to contacts :

Sr. Khairulnawawi (pea1352) 
Reapfiele Subang Jaya






Saturday, February 9, 2019

FOR RENTAL DE CENTRUM RESIDENCE, JALAN IKRAM-UNITEN, KAJANG, SELANGOR

FOR RENTAL 

DE CENTRUM RESIDENCE, JALAN IKRAM-UNITEN, KAJANG, SELANGOR
UNIT TYPE : SOHO
BUILT UP AREA : 450Sq. Ft.
LEVEL 13
BASIC UNIT WITH AIRCOND AND WATER HEATER
RENTAL : RM1,000/MONTH


DEPOSIT 
=============
1. RENTAL - 2MONTHS, RM2,000
2. UTILITIES - RM500
3. ACCESS CARD - RM50
FACILITIES:
=============
- Meeting rooms
- Children's Wading Pool
- Infinity swimming pool
- Kid's pool with water feature
- Gazebo
- Jacuzzi
- Landscaped garden
- Surau


AMENITIES:
===========
- Shopping mall
- Business Centre
- Cafe
- Fast Food Restaurant such as KFC, Pizza Hut
- Book Store
- Super7 Wholesale Market
- etc


ACCESSIBILITY:
==============
- Lebuhraya Utara Selatan (PLUS HIGHWAY)
- Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE)
- Lebuhraya Sungai Besi (SBE)
- Dispersal Link Expressway (SILK)

Kindly Contact :
Mr. Khairul  (owner)

Friday, February 1, 2019

Aku jawab 3 persoalan tentang PERJANJIAN RUMAH SEWA yang biasa ditanya ^^

hi guys,

ok aku banyak terima wasap dari pelayar blog bertanyakan tentang perjanjian rumah sewa..

1. patut buat ke x patut..
2. berapa salinan kena buat..
3. berapa kos stamping di LHDN..

sebenarnya ada banyak lagi persoalan2.. ok baiklah aku share sedikit hari ni base on 4 soalan diatas

1. Patut buat ke x patut buat??

Jawapannya, wajibul ghunnah.. haha2 jgn serius sangat.. Mesti la patut buat.. kenapa.. kenapa dan kenapa??

aku ringkaskan

  1. Dalam perjanjian tu ada dinyatakan apa tanggungjawab kedua pihak yakni owner (landlord) dan penyewa (tenant).. jadi masing dah tau tanggungjawab.. xde lah bergaduh kemudian hari..
  2. Dalam perjanjian tu juga dimasukkan berapa wang deposit yang dibayar oleh penyewa, tarikh mula sewa dan tarikh tamat sewa.. ini memudahkan kedua pihak.. xde la kelam kabut esok bila time penyewa nak keluar nak tuntut deposit dah bergaduh pula..
  3. Perjanjian sewaan ni juga penting sebagai dokumen tambahan / sokongan yg anda boleh lampirkan semasa anda memohon pinjaman bagi pembelian rumah atau kenderaan 
2. Berapa salinan kena buat?

Jawapannya, biasanya 2 salinan sahaja.. 1 salinan dipegang oleh pemilik dan satu salinan dipegang oleh penyewa..

salinan lain mungkin utk dilampirkan bagi memohon pinjaman / pembiayaan dari bank

dan soalan last yang aku cuba jawab hari ni

3. Berapa kos stamping di LHDN ya?

ok mudah sahaja.. yg ni anda nak hafal pun boleh xhafal pun xde masalah.. just bawa wang secukupnya sahaja semasa anda stamping di LHDN..

ok formulanya mudah sahaja..

(sewaan setahun -  RM2400) / RM250 x Tempoh tahun kontrak

contoh.. sewa RM1000..
(RM12000 setahun - RM2400) / RM250 x 1 tahun sewaan  = RM38.40, katakan RM39

bagi dokumen salinan, stamping hanya RM10..

Jadi jumlah keseluruhan stamping RM49 sahaja 
.
.

Baik lah.. bagi anda yang nak aku bantu buat tenancy.. aku ada sediakan deraf perjanjian sewaan yang biasa aku guna..

Anda bank in sahaja RM30 atau;
kalau anda nak aku bantu buat.. kos upah aku, duit minyak etc hanya RM100 sahaja, siap printing dan pos ke alamat anda. 

CIMB KN RICH GOLD TRADING 8600 - 3802 - 39

So senang dah siap hanya perlu dapatkan tandatangan penyewa dan tandatangan anda.. lepas bawa ke LHDN utk mati setem..

ok guys.. 

Ada yg berminat?? Apartment pusat komersil seksyen 7 shah alam?? Rm238k sahaja! MV rm280k!

Apartment pusat komersil seksyen 7 shah alam - BELOW MV!! 



3bilik dan 2 bilik air
Leasehold, bumi lot
800kp
rumah Standard + Concrete top di dapur
Level 3

Barisan ke 2 dekat Restoran Kamal corner
Sekarang disewakan kpd company @ RM1000 sebulan
Berhampiran ICITY, UiTM, Giant, McD, KFC, PizzaHut, Masjid dan lain2
Kemudahan bas Selangorku
walking distance to LRT station

Contact
Khairulnawawi PEA1352
0125414096
RPSJ







Jom Beli Rumah! Pengecualian Duti Setem Pindahmilik Hartanah!!

Hi, guys.. ok ini ada berita baik kepada anda yang sedang dalam proses membeli rumah!

Kerajaan melalui Kementerian Kewangan Malaysiam telah mengeluarkan Press Statement berkenaan PENGECUALIAN DUTI SETEM bagi pindahmilik hartanah

Jadi ini lah peluang utk anda membeli hartanah.. Juga kerajaan telah menetapkan kepada pemaju2 hartanah untuk memberikan diskaun sekurang2nya 10% kepada pembeli2 hartanah!

Disamping itu didalam melariskan jualan hartanah, kebanyakan pemaju juga menawarkan pakej2 seperti air-cond, parking lot lebih dari 1, rumah yang dilengkapi perabot penuh (fully furnish) yg amat menarik! kiranya pembeli hanya tinggal basuh kaki dan ya bawa beg pakaian sahaja ^^

tempoh masa pengecualian adalah terhad! so lekas2 la risik2 rumah2 idaman anda! Nak minta bantuan saya booking kan unit2 idaman anda atau nasihat2 ka pun boleh.. mai wasap sy www.wasap.my/60125414096