Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Tuesday, April 22, 2014

yess!! property below MV lagi! Tapi... kawasan suam2 aje ^^

Bismillah..

Tengah hari tadi (Ahad 20/4/2014) sempat view 1 unit apartment..


Secara ringkas
- Sy agak kurg brkenan sebab berada di top floor.
- Lokasi x Hot.. kawasan suam2 aje..  so saya bercadang utk keep dan dapatkan cashflow dari sewaan.. disamping tu saya akan gunakan tenancy agrement dari property ini untuk terus membeli hartanah (dengan pembiayaan bank)... psst.. sapa da taw teknik dummy tenancy mesti senyum kann.. kan.. =)
- capital appreciate sedikit perlahan (berdasarkan pass transaction).. Maksudnya sy kena keep utk masa sedikit panjang (at least 10tahun)
- lif ada 2 tpi 1 je yg berfungsi
- rumah basic.. dan ada penyewa.. Sewa sejak beberapa tahun lepas RM550
- Maintenance + sinking fund = RM60 + RM3



Apa yg menarik?
- harga masih below MV almost 27%, tpi sstgh bank xmau finance
Cabaran nk cari valuer dan bank..
- ada 1 car park
- rental masih boleh cover installment wlwpun selepas mark up SnP
- good maintenance

- Ada security guard
- penduduk xtumpu pd 1 bangsa.. Mix



- low entry cost wlwpun 70% LTV loan. Termasuk SnP, Lbh kurg RM6k kna std by.
- freehold property
- Level 3. Boleh naik tangga jika lif rosak.
- Facing kawasan hijau dan perumahan teres
- occupancy rate 75%
- safe investment sbb property below RM100k dgn keluasan 850kp. Byk org masih mampu sewa / beli kalau rujuk statistik pendapatan per kapita individu / family di selangor lah...





P/s : Pelaburan sgt subjektif. Berbeza bgi setiap player.
Skill yg kita belajar dari sublet boleh digunakan dlm menaikkan nilai sewa ^^

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 22 / 4 / 2014semalam agent call maklum harga last mungkin dapat ialah RM73,000..
level 3, so kurang masalah Lif sebab boleh naik tangga.




setakat ni ada valuer bagi RM96k.. tgh tunggu beberapa maklumbalas dari valuer.
if dapat RM100,000.. Loan 70% = RM70,000
tolak harga owner RM73,000, ada baki RM3,000
legal fee katakan tolak RM3000

so modal perlu keluar RM6000.

utk property yang berada di kawasan suam2 ni biasanya perlu keep 10 tahun. So rental expected RM800 (furnish)
ansuran bank anggaran RM390/month
maintenance + sinking fund RM63.
cukai pintu all in komitmen bulanan say RM500.

masih ada nett RM300.
penyewa sekarang sewa (da beberapa tahun) RM500/bulan


mudah2an dipermudahkan..


YES! banker da bagi maklumbalas indicatation value!! 
RM100,000 value boleh dpt.. now tunggu owner aje.. klw jadi Alhamdulillah..
Kadar faedah : BFR - 1.70%
Maxima tempoh pinjaman 35 tahun... (huntung la kalau mula melabur diwaktu muda.. kiki2)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!