Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)




Sunday, February 8, 2015

Jangan menunggu untuk membeli hartanah

Bismillah..

No matter apa pun profession korang.. sama ada loyarr kaaa.. majisstreett kaa.. niagaa kaa.. putrajayaa kaa..

Cepaatt2 turn simpanan korang intoo asett.. kalau korang simpann aje kat bank2 atau tabung botol dlm rumah atau bawah bantall.. nescaya ianya tidak berkembang..

malah nilai sebeneerrr wang anda juga semakin mengecil kerana dimamah inflasi..

Invest.. invest... invest.. into secure invenstment instrumen, contohh..
1. Hartanah
2. Tabung Haji
3. ASB
4. Koperasi2 (yg establish dan proven good success track record

Dan lain2..

Apabila korang telah mula invest...
capital korang akan terus meningkat hasil drpd dividen.. hasil drpd sewaan.. hasil drpd kenaikan nilai.. bla.. bla.. bla..

Inilah dinamakan The power of Compounding..

saranan saya korang kena cepat2 involve dalam pelaburan hartanah.. kerana apa?


Kerana

1. Percaya lah tempoh masa 5 ke 10 tahun itu amat singkat.. sedang korang terlalu sibuk dgn pekerjaan korang.. 1 hari korang tersedar dan akan rasa menyesal sebab xbeli hartanah itu 5 or 10 tahun kepas... kerana kini harganya telah melambung..

2. Percayalah harga barang akan terus naik.. kerana faktor inflasi dan lain2 faktor.. makanya harga hartanah juga akan meningkat seiiring meningkatnya kos bahan binaan dan lain2 faktor.

3. Faktor usia.. kerana semakin berusia nya korang.. semakin pendek pinjaman tempoh pinjaman yg diberi..

4. Insyaallah dimasa krisis dimana bisnes korang drop atau kena buang kerja.. aset korang ni la yg dpt membantu..

5. Most of the time Pelaburan hartanah korang ni tidak memerlukan korang jaganya 24 jam sehari atau 365 setahun.. klw kena cara ia boleh generate pasif income..

Dan lain2..

Kesimpulannya mula lah membeli hartanah hari ini mengikut kemampuan atau situasi kewangan semasa korang...

Tidak mengapa kita terpaksa bersusah sedikit utk masa sekarang utk membina portfolio hartanah RM1,000,000.. percayalah ianya berbaloi.. apabila tiba masanya price double maybe 10 yrs to 15 yrs become RM2,000,000.. kan ke best..


Nak lagi best penyewa yg bantu korang bayar ansuran bulanan.. ok.. good luck..

Assalamua'laikum..

MKNK
0125414096

Homestay : www.guesthomestay.com
FB page : www.facebook.com/mknhomesolution

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!