Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)
Tuesday, June 30, 2015

10 best pieces of advice about money

I'm a self-made millionaire, and here are the 10 best pieces of advice I can give you about money

STEVE SIEBOLD,

Kira-kira enam bulan yang lalu saya dan isteri mengambil keputusan untuk bertukar destinasi percutian musim panas Utara Georgia kami ke kediaman yang kami beli utk weekand house (rumah yg dibeli dan ditinggalkan.. hanya dtg sekali sekala)

Kami memutuskan untuk membuat beberapa perubahan kepada rumah itu dan akan digunakan sbg kediaman sepanjang tahun ini.

Suatu pagi, Semasa saya ingin memasuki ke dalam kereta saya. Tiga pekerja berhenti seketika dan merenung saya atas ke bawah.

Saya berhenti dan bertanya jika semuanya ok dan salah satu daripada mereka itu berkata,

"Ia tidak adil. Anda mempunyai rumah yang bagus ( cantik / selesa ) dan sebuah kereta yang bagus ketika kami terpaksa terjebak melakukan kerja berat  dengan gaji yg lebih sedikit daripada gaji minimum."

Saya mendekati lelaki dan kita akhirnya bercakap tentang membina kekayaan lebih daripada satu jam.

Saya berkongsi dengan mereka bahawa hidup tidak selalu bernasib baik, pada satu ketika saya berhutang usd$50,000 dan tidak tahu bagaimana saya akan keluar daripada hutang ini.


Lelaki tersebut berjabat tangan dengan saya dan mengucapkan terima kasih kepada saya kerana berkongsi pandangan saya.

Fast forward ke pagi ini dan saya sedang ingin masuk ke dalam kereta saya.

Seorang lelaki memandu sebuah trak di jalan berhenti di hadapan rumah dan menjerit kepada saya,

"Tuan Siebold, saya mengambil (mengamalkan) nasihat tuan dan memulakan syarikat saya sendiri.

Saya mempunyai lima pekerja yang bekerja untuk saya dan perniagaan semakin pesat membangun.

Keluarga saya dan saya mengalami kebebasan seperti kita tidak pernah terfikir."

Dia meneruskan,
"Sila berkongsi kata-kata dan kebijaksanaan Tuan dengan orang lain."


Jadi, melihatkan bahawa orang ini mampu bertukar hidupnya,  saya kini mengambil nasihatnya  untuk berkongsi perbualan kami enam bulan yang lalu:

1. Dalam ekonomi pasaran bebas, sesiapa sahaja boleh membuat wang sebanyak yang mereka mahu.

2. latar belakang anda, tahap tertinggi pendidikan, atau IQ adalah tidak relevan apabila it comes to earning money

3. Cara yang paling cepat untuk membuat wang adalah untuk menyelesaikan masalah. Semakin besar masalah yang anda selesaikan, semakin banyak wang yang anda buat.

4. Jangan mendengar kata2 low minded people yang memberitahu anda bahawa hidup penuh dgn kepayahan dan perjuanga yg anda harus selesaikan jadi bersyukurlah dengan apa yang anda ada. (Cepat berpuas hati dan xmau terus berusaha)

5. Jika mengharapkan untuk membuat lebih banyak wang. anda perlu berfikir lebih besar. Usd$100,000, usd$500,000, atau mengapa tidak usd$1,000,000?

6. Kurangkan ketakutan dan kekurangan cara berfikir dan tukar cara berfikir melihat wang untuk semua perkara yang baik: kebebasan, peluang, kemungkinan, dan kelimpahan.

7. Menjadi kaya bukannya satu keistimewaan. Menjadi kaya adalah hak. Jika anda mencipta nilai yang besar untuk orang lain, anda mempunyai hak untuk menjadi kaya seperti yang anda mahu.

8. Jangan tunggu kapal anda untuk datang. Anda tidak akan ditemui, diselamatkan, atau menjadi kaya oleh paksaan org sekeliling.
Jika anda mahu wang yang banyak, bina kapal anda sendiri. Tiada seorang pun yang datang untuk selamatkan anda.. itulah realiti.

9. Stop bimbang tentang kehabisan wang tetapi beri tumpuan kepada bagaimana untuk membuat lebih banyak wang. Sentiasa bimbang tentang wang menyebabkan anda tidak boleh hidup. Juga Bermimpi tentang wang (xmembawa apa2.. tapi teruskan berusaha)

10. Berhenti memberitahu diri anda bahawa menjadi kaya adalah di luar kawalan anda / sukar.
Yang sebenarnya adalah membuat wang adalah melalui usaha perniagaan.


Sama seperti orang yang bekerja berhampiran rumah saya enam bulan yang lalu yang telah kecewa atas kewangan beliau dan begitu memuncak dendam terhadap orang kaya,

anda juga mempunyai kuasa untuk mengubah keadaan kewangan anda di sini.

Mungkin anda telah hidup dalam hutang selama bertahun-tahun atau mungkin anda baru sahaja bermimpi mempunyai lebih; itu semua mungkin jika anda membuat keputusan itu dan benar-benar menetapkan fikiran anda untuk itu.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!