Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :

“Meraka yang mencari harta dunia (kekayaan ) dengan jalan yang halal dan menahan dirinya dari meminta-minta (tidak menjadi pengemis ) dan berusaha mencari nafkah untuk keluarganya serta belas kasihan, kasih sayang terhadap jiran tetangganya, nescaya di hari kiamat kelak ia akan berjumpa dengan Allah dengan mukanya berseri-seri seperti bulan purnama pada waktu malam.” (Riwayat At-Tabrani)
Monday, September 28, 2015

Jangan merendahkan dan menghina orang lain

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum merendahkan kaum yang lain, (karena) boleh jadi mereka (yang direndahkan) lebih baik dari mereka (yang merendahkan)…” (QS. Al-Hujurat: 11)

JANGAN merendahkan orang atau kaum tertentu. Meremehkan dan memandang hina orang lain termasuk kesombongan.Rasulullah SAW bersabda, “Tidak akan masuk surga orang yang didalam hatinya terdapat sebutir debu dari kesombongan.” (HR. Muslim)

Petikan : http://islamitubaik.blogspot.my/2013/04/janganlah-kau-merendahkan-orang-lain.html
.
.
SETIAP KITA ada peranan dan sumbangan yg MEMBERI "NILAI" kepada masyarakat sekitar dgn pelbagai cara..

Fokus kepada "kerja" kita.
Kita khianat.. jawab lah di Mahsyar kelak!...

STAY STRONG!!  KEEP POSITIF STATE OF MIND!
Jaga "LOGISTIK" kita dari anasir2 negatif..

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud:
“Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.”

Wallahua'lam

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana mengunjungi Blog hartanah ini.
Kami menghargai komen anda!